hälsohem viktminskning Drömmar upp i luften för många Dreamers

gå ner i vikt på en vecka Drömmar upp i luften för många Dreamers

Mauricio Lopez Marquez hade inte velat bli kartad från Mexico City till Santa Fe när han var 14 år gammal. Hans föräldrar pratade om det fantastiska tillfälle han och hans bror Gustavo skulle ha. Men Mauricio kände sig isolerad på denna underliga nya plats. Han ville inte lära sig engelska. Han ville inte gå till gymnasiet. Han ville inte passa in i livet på denna konstiga nya plats. Och det gjorde han inte.

‘En natt gick jag ut ur fönstret för att träffa vänner och skulle gå in i bilar,’ sa Lopez Marquez, som var 17 vid tiden. ‘Vi blev fångade och polisen bad om våra föräldrar’ nummer. ‘

När hans mamma kom för att plocka upp honom sa hon fast det var den sista chansen att han var tvungen att stanna i USA. Om han avvisades, ville hans föräldrar inte försöka få tillbaka honom. Han skulle vara ensam.

Lopez Marquez, nu 28, sade att hotet om att vara skild från sina föräldrar drev honom för att fokusera på att skapa ett liv i New Mexico. Och en del av att skapa det nya livet kanaliserar sin tonårsfostring i att hjälpa andra unga latinamerikaner som kämpade med isoleringen och synligheten han ställde inför. Att komma in i programmet för uppskjuten åtgärd för barndoms ankomster när han var 18 hjälpte honom att vända det till en verklighet som socialarbetare.

‘Så snart jag fick ett personnummer, visste jag att jag skulle få en licens och träna’ socialt arbete, sa han. Genom DACA kunde han också komma in på statshögskolan vid New Mexico Highlands University, där han fick sin kandidatexamen och mastergrad i socialt arbete.

Idag är Lopez Marquez på Presbyterian Medical Services ‘Santa Fe Family Wellness Center, där han är den enda manliga socialarbetaren på personal som också är tvåspråkig. Han är också en efterskola folklorisk dansinstruktör för Aspen Santa Fe Ballet. och dans arbetar Marquez Lopez med 180 ungdomar i New Mexico, och hans arbetstillstånd genom DACA gör allt som är möjligt.

Men nu är programmet, som skyddar ungefär 690 000 ookumenterade invandrare som förts här som barn, i ett fluxläge, och därför är Lopez Marquezs jobb jobbiga.

DACA avbröts officiellt av president Donald Trump i september 2017, med förnyelser tillåtet fram till 5 oktober. Trump sa att kongressen hade fram till den 5 mars att passera en lagstiftningslösning.

Men en federal domstolsordning återställde programmet 9 jan, medan en rättegång som utmanar beslutet att avsluta programmet går framåt. Department of Homeland Security började tillåta förnyelser på sin webbplats, som gäller för alla Dreamers vars DACA-stödberättigande löpte ut den 5 september 2016 eller senare.

Även om det inte längre finns ett hårt utgångsdatum för programmet, är det federala förbudet inte en långsiktig lösning för Dreamers. Det är tillfälligt och kan överklagas när som helst. Endast kongressen kommer att kunna ge dem en långsiktig lösning och väg till legalisering.

Medan vissa politiska grupper har målat de så kallade Dreamers som själviska tar jobb och möjligheter ifrån inbyggda födda medborgare är många som Lopez Marquez fokuserade på att ge tillbaka till ungdomar i sina samhällen, allt från socialt arbete till mentorskap.

‘För mig har det varit väldigt svårt att veta att detta kan sluta vid något tillfälle och därmed många av mina drömmar, säger Lopez Marquez.’ Många av de saker jag har jobbat på i 10 till 15 år nu. ‘

Som socialarbetare ger Lopez Marquez ‘osäkra immigrationsstatus ett unikt perspektiv. Han kan ansluta till många av sina kunder och deras familjer som har gått igenom liknande kampar sedan Trump valdes till president.

‘Jag säger till mina familjer att jag är en DACA-mottagare, många familjer är i samma båt,’ sa han. ‘När de vet att jag är i samma båt, kan de prata om vissa saker.’

Eftersom Marquez är en av de få handläggare som är tvåspråkiga består 99 procent av hans caseload av spanska talare. De och deras familjer har varierande invandringsstatus och kamp, ​​och Marquez Lopez har varit tvungen att underlätta några svåra samtal som slog hemma nära honom.

‘En av mina klienter sa,’ Mina föräldrar kommer att deporteras ‘, säger Marquez Lopez och påminner om en svår session han hade med en ung man som var rädd att om hans föräldrar skulle utvisas skulle de lämna honom i landet ensam . ‘Och jag sa,’ vad betyder det? ‘ Jag var tvungen att ta in sina föräldrar. I slutet av samtalet kom de bort med förståelsen att de ‘skulle vara tillsammans, oavsett vad’.

Lopez Marquez är glad när han kan underlätta sådana samtal för att få familjemedlemmar att ‘rädda sig i det öppna och ansluta dem med resurser för att ta itu med dessa rädslor. Han sa att det har varit mycket rädsla och missinformation i invandringssamhället sedan Trump tog sitt kontor .

Hans otrygga invandringsstatus är inte det enda som skiljer honom från övriga medarbetare. Samia van Hattum, en hälsovårdsutbildare som arbetar på samma hälsocenter, säger att Marquez Lopez kan erbjuda sina kunder bättre service eftersom han är den enda manliga tvåspråkiga rådgivaren i mitten.

‘Män som är spanska talar är som enhörningar’ i gemenskapens mentala hälsa, sa van Hattum. ‘Hela familjen kan kommunicera med honom. Det är ofta pojkar som behöver manliga förebilder, och får inte det eftersom det inte räcker med att gå runt.’

Från det hon ser är tvåspråkiga rådgivare inom gemenskapens hälsa sällsynta, eftersom behovet är så bra för dem att de ofta går in i privatpraxis där de kan tjäna mer pengar. De få manliga rådgivarna i branschen spåras snabbt i administrativa roller, Hon sa.

‘I sin roll erbjuder han en unik förmåga att ansluta sig till människor på ett sätt som ingen annan kan. Det skulle tas bort om han är borta,’ van Hattum sa.

Claudia Perez son Luis Lagunas 13 var Lopez Marquezs klient i två år och är nu dansare i sin dansgrupp. Hon sa om Lopez Marquez skulle förlora sin DACA-status, skulle det påverka hela samhället negativt.

‘Mauricio arbetar inte bara med min son men han jobbar med andra människor inuti en klinik,’ sa hon. ‘Jag’ oroade mig för de personer på kliniken som kanske behövde sin vägledning eftersom han är tvåspråkig. ‘

Perez har två andra barn: Samuel Alberto, 17, en drömmare och Maria Vanessa, 15, som tillsammans med Luis föddes i detta land. Luis är den enda av hennes barn som hade beteende- och talproblem, sade Perez. Lopez Marquez gav henne det stöd hon behövde för att förespråka för hennes sons särskilda behov.

‘Att ha en terapeut som talade engelska och spanska gjorde det lättare för familjen att förstå hyperaktivitet och hur det påverkar någons betyg och beteende. Det var inte bara han som försökte vara irriterande, sade Perez.

Men kanske det viktigaste som Lopez Marquez gjorde för Luis introducerade honom till folklrico, vilket hjälpte honom att kanalisera sin energi till något som blev en passion.

‘Det är jättekul att dansa och jag gillar att försöka mitt bästa för att vara bättre än de andra,’ sa han. ‘Jag vill vara den bästa där. Det håller mig motiverad att fortsätta försöka hårt. ‘

Lopez Marquezs DACA-situation är ännu mer personlig för den här familjen. Perezs äldre son, Samuel Alberto, fick ett Davis New Mexico-stipendium, vilket ger honom en full tur till Denver University. Han vill vara läkare, men med DACA upp i luften är hans framtid också.

Genom osäkerheten i hans situation fortsätter Lopez Marquez att arbeta 70 timmar i veckan två heltidsjobb. Han är omöjlig att fånga mellan rådgivning i kliniken, öva på eftermiddagen och visa på olika kyrkor på kvällarna. Där sätter han sig in i ett rum med 100 eller så dansare och dolda kostymer, ställer upp danserna och stannar bakom hjälpa till med att städa upp det. Hans pappa är ofta där i bakgrunden som fixar kostymer för truppen, hans föräldrar är hans ultimata anhängare.
hälsohem viktminskning Drömmar upp i luften för många Dreamers