kalorier isbergssallad Endocannabinoid-systemet i aptitreglering

kolhydratfri kost Endocannabinoid-systemet i aptitreglering

Denna redigerbara huvudartikel är under utveckling och är inte avsedd att citeras. genom att redigera det kan du hjälpa till att förbättra den mot en framtida godkänd, citable version. Dessa icke godkända artiklar omfattas av en ansvarsfriskrivning. [redigera intro]

Rökning cannabis är en stark aptitstimulator, och är ibland föreskrivet för medicinska ändamål för att stimulera ätning. Hur cannabis orsakar detta förstods inte förrän upptäckten av receptorn att den aktiva beståndsdelen, tetrahydrocannibinol (THC) agerade på. Denna receptor är en del av endokannabinoidsystemet och kallas CB1. Den första naturliga liganden för CB1-receptorn, anandamid, identifierades 1992 och är, som THC, en medlem av familjen endocannabinoid (EC). Båda dessa ämnen aktiverar EC-systemet och ökar aptiten. EG-systemets roll för aptitreglering undersöktes inte helt förrän 1994 efter upptäckten av en CB1-selektiv antagonist, Rimonabant. Antagonism av CBl-receptorn hade signifikant aptitreducerande och viktreduktionseffekter. Denna faktor, kopplad till aptitförhöjande effekter av anandamid och THC och eftersom CB1-receptorn och endokannabinoiderna uttrycks i hjärnregioner associerade med aptitreglering, gav drivkraften för forskningsinsatsen centrerad kring hur EG-systemet är inblandat i aptitreglering.

Studier som involverade gnagare bekräftade EG-systemets och CB1-receptorns roll i aptitreglering. Möss som saknar CB1-receptorn minskar deras matintag, även efter fasta, och går ner i vikt jämfört med vildtypsmus och när vildtypsmus får en dos av CB1-antagonisten Rimonabant minskar matintaget också (Di Marzo et al, 2001). Dessa resultat innebär att CB1-receptorn är ansvarig för de förändringar som observerats vid matintag. Detta har resulterat i att frisättningen av CB1-antagonisten Rimonabant, handelsnamn, som ett anti-fetma läkemedel. ‘Accomplia Rimonabant’, en antagonist av CB1-receptorn, hade tillstånd att bli ordinerad för fetma 2006 i länder inom Europeiska unionen. Det producerades av det franska läkemedelsföretaget Sanofi. Denna frisättning av ett läkemedel mot fetma är signifikant eftersom det är det första nya anti-fetma läkemedlet som ska ordineras sedan 1970-talet.

Anti-fetma åtgärder som involverar en kort sikt minskning av aptit tillsammans med en långsiktig minskning av kroppsfett. Mänsklig testning började 2000, där resultaten var mycket uppmuntrande: överviktiga personer förlorade omkring 3 4 kg över 4 månader, medan kontrollpatienter som bara förlorade ca 1 kg. En andra försök som undersökte dess korttidseffekter fann signifikanta minskningar av matintaget, särskilt av livsmedel med hög kalori och fettinnehåll. En större fas III-studie, som använde över 6000 patienter och genomfördes under 2 år, började 2001, varvid överviktiga patienter behandlades antingen med ortopedi. Efter ett år hade 5% viktminskning hos 62% av patienterna och10% hos 32% av patienterna betydligt mer än patienter som fick placebo [1]

Endocannabinoiderna och CB1-receptorn uttrycks i hjärnregioner som är inblandade i aptitkontrollen och det var troligen troligt att effekterna på aptit medierades i hjärnan. Detta stöddes av uppkomsten att endokannabinoiderna förefaller vara under negativ kontroll av leptin, ett aptithämmande hormon som produceras av fettvävnad. Administrering av leptin minskar nivåerna av endokannabinoider i hypotalamiska hjärnområden och när leptinsignaleringen är defekt, ökar hypotalamakoncentrationerna av endokannabinoider som i ob / ob-mössen (som saknar leptin) eller db / db-möss (som saknar leptinreceptorer) . Det framgår sålunda att kronisk aktivering av endokannabinoidsystemet är kopplat till fetma och att leptin och endokannabinoidvägar kan interagera.

De centrala effekterna av endocannabinoiderna på aptit verkar vara oberoende av de orexigena (aptitstimulerande) effekterna av de buktade nukleära NPY-neuronerna, eftersom CB1-antagonisten kommer att minska matintaget även i mössmodeller där NPY-neuronerna är icke-funktionella. Endocannabinoid-systemet interagerar med mesolimbic dopaminsystemet, vilket är inblandat i motivationen att söka efter mat, så endokannabinoider kan påverka aptit genom interaktioner med detta system. Denna väg anses vara starkt inblandad i beroendeframkallande beteenden, det är också tänkt att vara involverad i spel- och alkoholberoende.

Perifera effekter av Rimonabant

Även om endokannabinoider har ett centralt handlingssätt vid kontroll av aptit, kan de också handla perifert

[2] . CB1-receptorn uttrycks i mag-tarmkanalen på nervterminaler som är involverade i mättningssignalering i tarmen. Matavskrivning resulterar i en signifikant ökning av intestinala anandamidnivåer som därefter reduceras vid refeeding. Ökningen i anandamid observeras ej i hjärnvävnad och orsaken till ökningen är okänd, men det kan vara att ökningen av anandamid kan fungera som en hungersignal för att främja utfodring.

Rimonabant verkar på kort sikt för att minska födointaget, men på lång sikt minskar fettmassan och det finns en förbättring av andra metaboliska parametrar som också är typiska för fetma, dvs lägre plasmakoncentrationer av insulin, fettsyror och kolesterol. När CB1 null möss är matade på en normal diet med en vildtypskontrollmus har de mindre fettmassa och efter att ha ätit en hög fetthalt blir CB1 null-mössen inte överviktiga eller okänsliga mot insulin eller leptin, som vildtypss möss kan, även om de konsumerar så mycket mat. Detta innebär att CB1-antagonister inte bara agerar för att minska aptiten på central nivå men verkar vid perifer nivå genom att reversera endokannabinoiderna effekter på fettackumulering och lipogenes. De perifera effekterna av endokannabinoiderna stöds av upptäckten av CB1-receptorer på vita adipocyter där endokannabinoider verkar aktivera enzymerna som är involverade i lipogenes och sålunda genom att applicera en CB1-antagonist, är hormonadiponektinet, som utsöndras från adipocyter, uppreglerat. Detta hormon är avgörande för att minska uttrycket av enzymer i lipogenes [3] .
kalorier isbergssallad Endocannabinoid-systemet i aptitreglering