gå ner 1 kg i veckan En annan titt på kolhydrater

gå ner i vikt hemma En annan titt på kolhydrater

När jag såg den här rubriken i reklammaterialet från Annals of Internal Medicine ‘Lågt koltrumma med låg fetthalt för viktminskning och kardiovaskulär risk’ min käke försvann nästan.

I åratal har jag sagt till patienter att en lågt kol, hög fetthalt är dålig för deras kolesterol. Nu går vi igen: Nya studier gör världen upp och ner.

Vad ska man göra, vad ska man göra? Betecknar detta att vi ska gå tillbaka till vårt kött- och potatisdiet från 1950-talet? Att vi borde ha bacon, hamburgare och pommes frites varje dag? Att hjärtinfarktspidemin som toppade på 1970-talet var inte orsakad av vår kost?

Jag tror att sådana drag inte skulle vara vetenskapliga, men mer som science fiction. Å andra sidan måste vi smälta denna studie och tillämpa den.

I studien sattes 150 män och kvinnor i två grupper. En följde American Heart Association s låg fetthalt. Det är där inte mer än 30 procent av kalorier kommer från fett. De andra följde den låga carbdieten, som inte innehåller mer än 40 gram per dag kolhydrater. Det motsvarar ungefär tre skivor bröd.

Alla i studien var överviktiga. Ingen hade diabetes eller hjärtsjukdom. Alla rådde om hur man skulle äta, och de uppmanades också att träna, men var inte skyldiga att göra det.

Dessa var motiverade personer: Åtta av tio avslutade ett års studie. Som referens, när jag lägger folk på en diet på mitt kontor, är det bara ca 5 procent kvar på det ett år senare.

Nästan alla i studien gick ner i vikt, men den låga karbongruppen förlorade mer i genomsnitt ca åtta pund mer. För de av er som inte är med i en viktminskning, kanske åtta pund inte så mycket,
gå ner 1 kg i veckan En annan titt på kolhydrater
men det kan bara hjälpa dig att glida in i den klänningen eller byxorna du vill ha på ett bröllop eller ett annat speciellt tillfälle. Tro mig, det är när varje pund räknas.

Men här var chockeraren: De låga karbohydraterna med högt fett gjorde bättre när det gällde deras kardiovaskulära riskfaktorer. Deras HDL, det goda kolesterolet, var högre. Deras kolesteroltal (du får detta genom att dividera HDL-figuren i det totala kolesteroltalet) var bättre.

Och viktigast av allt är deras Framingham Risk Score, vilket ofta är hur läkare bestämmer huruvida du ska börja på en statin för att sänka kolesterolet. Det var bättre i den högre fetthaltgruppen. Lågkarbin vunnit, händer ner.

Vi doktorer har varit rädda för att hoppa på low carb bandwagon eftersom vi oroa oss för kolesteroltalet. Denna studie visar i sig att vi ‘är fel.

Men vi bör komma ihåg att det är gott fett och dåligt fett. Dåligt fett är rött köttfett; gott fett är fet fisk som laxfett. Dåligt fett är Crisco som min mamma använde; gott fett är olivolja.

Faktum är att jag tror att om vi stämmer bakom gardinen, stöder detta igen Medelhavsdieten, vilket har betydligt mer fett än American Heart Association diet.

Under våren var jag på en Wisconsin Public Radio-resa till Frankrike och Spanien. Det var så roligt bra människor, bra sevärdheter och bra mat.

En dag, medan vi chattade som vi förbisedde en vacker scen strax utanför Cannes,
gå ner 1 kg i veckan En annan titt på kolhydrater
sa en av mina medresenärer till mig: ‘Min läkare skulle aldrig låta mig äta den här maten. Den är för rik. Det är bara för bra. Jag är säker på att när jag går hem kommer mina nummer att drabbas. ‘