gå ner i vikt blogg En av de vanligaste ätstörningarna du aldrig hört talas om

fasta gå ner i vikt En av de vanligaste ätstörningarna du aldrig hört talas om

FARGO ‘Ät vad du vill och gå ner i vikt!’

Det låter som en sen natt infomercial för den senaste dieten dill eller träningsutrustning. Men det är faktiskt drivkraften bakom vad som kallas ‘världens farligaste ätstörning’ som du nog aldrig hört talas om. ‘

Diabulimia uppstår när personer med typ 1-diabetes avsiktligt begränsar mängden insulin som de injicerar, så att de kan gå ner i vikt. Det är föremål för en populär BBC-dokumentär som släpptes i höst med tre unga drabbade, inklusive en 22-årig mamma från London som heter Gemma, som säger att det är beroende av att insulin är beroendeframkallande, eftersom du går ner i vikt oavsett vad du äter.

‘Det är som två fåglar med en sten och allt det,’ säger hon i dokumentären. ‘Men det är som om den perfekta kosten gick fel.’

Anledningen till att diabulimia är så farlig är på grund av vilken brist på insulin som gör kroppen hos någon med typ 1-diabetes.

Stephanie Critchley, en certifierad diabetespediatör hos Sanford Health i Fargo, säger att personer med typ 1-diabetes inte producerar tillräckligt mycket insulin på egen hand så att de måste injicera det i sina kroppar där insulin hjälper till att bryta ner socker från mat för kroppen att använda som energi. Om det inte finns tillräckligt med insulin kommer kroppen att tvingas använda sitt befintliga fett, muskel och vävnader för energi.

Patienten är bunden att gå ner i vikt men riskerar också att drabbas av ögonskador, njurskador, cirkulationsproblem, förlust av extremiteter, fertilitetsproblem och till och med död på grund av överskott av socker i blodet.

‘Det är typ av en dold ätstörning’,
gå ner i vikt blogg En av de vanligaste ätstörningarna du aldrig hört talas om
säger Critchley. ‘Doktorer tar inte alltid upp det. De tror bara (deras patienter) inte hanterar deras diabetes. Det är mycket lätt att gömma. Vissa personer med diabulimia kunde ha manipulerat sitt insulinintag i flera år. ‘

Trots att många människor aldrig har hört talas om diabulimia är det anmärkningsvärt vanligt.

Enligt Jacqueline Allan, grundare av diabetiker med ätstörningar (DWED), drabbas 40 procent av alla kvinnor mellan 15 och 30 år med typ 1-diabetes av viss grad av avsiktlig insulinbegränsning.

Kanadensiska forskare föreslår att 60 procent av kvinnorna med typ 1-diabetes kommer att uppleva en kliniskt signifikant ätstörning när de är 25.

Critchley säger att några av hennes diabulimipatienter har sagt att de inte vill leva som de är, men de kan inte sluta.

‘De vet vad de behöver göra, men ätstörningen är så stark,’ säger hon. ‘De fokuserar så mycket på att vara så stor att de’ inte är oroliga för att förlora sin syn eller ha problem med fötterna. ‘

Critchley säger att ätstörningen har tag i sina tankar.

‘Jag hade unga kvinnor berätta för mig’ När jag måste knippa min hud för mina skott, det påminner om hur fet jag är ‘eller de har tanken att insulin plus mat är lika med fett’, säger Critchley.

För att övervinna den tanken och återvända på vägen till hälsa, säger Critchley att yrkesverksamma behöver ta itu med tre områden: medicin, näring och psykologi.

Till exempel kan läkare och sjuksköterskor arbeta med patienten på bättre sätt att hantera insulindoseringen. Dietister kan ge patienten råd om normala matvanor, och psykologer kan komma till botten av depression och ångest som kan bidra till ätstörningen i första hand.

Critchley säger att det är viktigt att ha ett team tillvägagångssätt för behandling av diabulimi eftersom patienter inte bara kämpar för sin ätstörning, de försöker också hantera den kroniska sjukdomen hos diabetes och alla dess dagliga utmaningar.

‘Kvinnor med diabetes är dubbelt så sannolikt att de har oordnad äta eftersom de måste vara så fokuserade på mat och hur deras kropp svarar på det’, säger hon. ‘Av alla ätstörningar är det svåraste att stoppa insulinavstående eftersom det är så lätt att göra.’

Om du eller någon du känner har behov av hjälp med diabulimia, besöka Hotline för hälsoskador eller kontakta din lokala läkare för att börja vidta åtgärder mot en hälsosammare livsstil.
gå ner i vikt blogg En av de vanligaste ätstörningarna du aldrig hört talas om