recept för en vecka En chokladkaka om dagen hjälper dig att gå ner i vikt

allevo viktminskning En chokladkaka om dagen hjälper dig att gå ner i vikt

En säker sätt att stapla på punden är genom en regelbunden konsumtion av choklad, i kombination med en träningsregel som inte innebär något mer ansträngande än att skriva ett sätt på ett tangentbord. Detta väletablerade vetenskapliga koncept att stora mängder mjölkfett leder till viktökning (enkel aritmetik som äter mer kalorier än du använder leder till fettbildning.) Choklad är mycket hög i kalorier, som SF Gate påpekar. Som ett exempel kommer en tredjedel av en kopp mjölkchoklad till cirka 297 kalorier.

En webbplats som heter Mother Nature Network bygger på en studie som hävdar att ‘Att konsumera en liten mängd choklad var fem dagar under en vecka var kopplad till ett lägre BMI.’ Där BMI är ‘body mass index’. Vad den här studien säger är jag inte säker. Länken på Mother Nature-webbplatsen länkar till en annan Mother Nature-artikel; I sin tur länkar det till en Live Science-webbsida, och det här länkar inte till den ursprungliga forskningsartikeln (läsarna noterar att Digital Journal alltid syftar till att länka till originalforskningshandlingar.) Jag gav upp på denna punkt.

Detta ger oss snyggt till John Bohannon. Bohannon släckte spoofforskning som slutsatsen att tyska forskare hade upptäckt att människor på en kolhydratdräkt gick ner i vikt 10 procent snabbare när de konsumerade en chokladkaka varje dag jämfört med dem som inte gjorde det. Skriva på io9, sade Bohannon att hans studie avslutade: ‘Inte bara choklad accelererar viktminskning, fann studien, men det leder till hälsosammare kolesterolnivåer och generellt ökat välbefinnande.’ Han citerade sig som huvudforskare och gjorde upp det fiktiva institutet för kost och hälsa som den plats där forskningen genomfördes. Nu rekryterade Bohannon faktiskt vissa människor och staplade dem med choklad; Frågan var att resultaten visade, som förväntat, ingen viktminskning och i vissa fall ledde chokladmassan till viktökning. För att se hur media skulle reagera, lade Bohannon ut en undersökning som föreslog choklad kan hjälpa någon att gå ner i vikt.

Spoofhistorien hämtades av en stor tidning, kallad Bild, och sedan gick den viral över cyberspace och i massmarknadspublikationer som Shape magazine. Detta följdes av British Daily Mail (ett exempel på en av de mer reaktionella rätten till centrala tabloids). Det verkar inte, på något sätt, har några av dessa mediaaffärer pausat att ifrågasätta de vetenskapliga fakta. Det var den vetenskapliga motsvarigheten till ‘Emperorens nya kläder’.

Hade journalister gått över till webbplatsen som redogjorde för forskningsöversynen, skulle de ha läst: ‘Långtidsförlust tycks emellertid inträffa enklare och mer framgångsrikt genom att lägga till choklad. Effekten av choklad, den så kallade’ viktminskningsturbo , ‘verkar gå hand i hand med personlig välbefinnande.’

Hade mer oförskämda journalister försökt att se källpapperet, de riktades till den så kallade Internationella arkivmedicinen. En snabb sökning runt här skulle snart ha visat att ingen sådan forskningsstudie existerade och några klick skulle ha visat att webbplatsen inte var legitim.

Lärdomarna här för allmänheten är att vara skeptiska och att kontrollera var resultaten av en studie kom ifrån. Meddelandet för journalister är att kritiskt bedöma källor, och att inte bli borttagna av det exponentiella momentet som ‘virusnyheter’ ibland genererar. Samtidigt är Bohannons detaljerade redogörelse för hur han skapade sin mediaspinn väl värt att läsa.

Poängen med övningen vädjar till mig som vetenskapsjournalist och en som ofta är skeptisk till några forskningsanspråk. Jag blir särskilt orolig för studier som bedrivs i djur där rubrikerna slår fast att om en mus reagerar på ett sätt, så gäller det samma för en människa (ofta det gör det inte). Jag blir också kvitt på studier som körs med en handfull deltagare och där resultaten extrapoleras så att de gäller för den bredare befolkningen.

Men medan spoofet är roligt, och det gör en punkt, krävs lite försiktighet med sådana pranks. Vissa människor är inte lika väl lästa som andra och det måste tas omsorg för att folkhälsan inte utsätts för risker.
recept för en vecka En chokladkaka om dagen hjälper dig att gå ner i vikt