att gå ner i vikt Börja med de enkla sakerna

hur blir man smal snabbt Börja med de enkla sakerna

När Eva Aariak ifrågasatte Nunavuts främsta jobb den 14 november, berättade hon för MLA att hon, om hon valdes, skulle beställa en svepande granskning för att skapa ett rapportkort på Nunavuts regering.

Grundidén, sade hon, är att ta reda på vad som fungerar, vad behöver förbättras och vad som alls inte fungerar.

För att få allt forsknings- och konsultarbete utförde GN ett team som leddes av Piers McDonald, en respekterad politiker i New Democratic Party och arbetsledare som tjänstgjorde som premier i Yukon mellan 1996 och 2000.

McDonald-teamet innehåller tre tidigare vice ministrar från Yukon, bland annat John Walsh, vars återupptagning innehåller en stans som chef för alla chefer på GN: s vice minister för verkställande direktören.

Och för att hjälpa dem att kommunicera på Inuit-språket anställde laget Mary Ehko Wilman, som bara om den bästa personen du eventuellt kunde anställa för ett sådant syfte. Wilman tog in fyra språkkunskaper som inuit som konsulter.

Det var ingen tvekan om att Aariak anställde en begåvad besättning för att få jobbet, kanske den bästa möjliga gruppen som kunde ha sammanställts på så kort varsel.

Det här är lyckligt, eftersom de skulle få jobbet på bara fyra månader. McDonald-gruppen fick sina marscheringsorder fram till det här maj och måste producera ett rapportkort till lagstiftningsförsamlingen senast 1 oktober, cirka 10 dagar från den dag som denna redaktionella skrivelse skrevs. Genom Nunavut-standarder, som motsvarar arbetet med ljusets hastighet.

Det mycket som en jaded observatör kunde kritisera om denna process. Ett problem är att det huvudsakliga riktmärket de använder är 2004 Pinasuatavut-dokumentet. Detta var en uppdaterad version av Bathurst Mandat 1999, varav de flesta består av en utopisk önskelista som beskriver vad Nunavut borde få gjort senast 2020.

Det är ett stort problem. Hur mäter du faktiskt en sak med en standard som kan vara meningslös? Qanukkanniq-frågeformuläret, till exempel,
att gå ner i vikt Börja med de enkla sakerna
frågar folk att utvärdera om GN är Nunavutresurser med gränsöverskridande organisationer. Vad betyder det? Vad betyder frågan? Don frågar oss. Vi är så mystificerade som ni är.

Vi vet också inte hur stor vikt laget kommer att ge till informationssamlingsmetoder som offentliga möten och enkät svar jämfört med hur mycket vikt laget kommer att ge till mer objektiva informationskällor, såsom statistiska undersökningar och revisors generella rapporter.

Medan ett offentligt möte kan ge dig ett rättvist urval av den allmänna opinionen, kan ditt nästa offentliga möte utrotas till en lekplats för vrida gamla män där den största höghögtiden kommer att sätta dagordningen.

Och nästan alla offentliga möten tenderar att prägla oinformerade känslor snarare än informerade åsikter. Detta innebär att alla förvärvade vid ett offentligt möte måste balanseras av tillförlitliga bevis.

Men även efter att ha tagit hänsyn till detta, lovar Aariak-rapportkortsprojekt att ge en användbar guide för förbättringar av GN. Det klargör också att många Nunavutboende vill ha en mer skicklig och reponsiv territoriell regering.

Aariak kände igen detta förra november:

Jag ser mig omkring idag, men energin och entusiasmen, som var så mycket del av oss som ledde upp till Nunavut, har uppenbarligen gått saknas. Många Nunavummiut rör sig borta från sina intressen i regeringen. Andra flyttar sig från sina personliga förhoppningar och drömmar. Alltför många flyttar sig från sina ansvarsområden. är en bedömning som ekar vad många Nunavummiut kände vid den tiden,

Men detta motiverar inte hopplös pessimism. Även om det inte ser ut som det, är GN bättre finansierat och bättre bemannat än 1999 och kan nu dra nytta av 10 års värdefullt förvärvad erfarenhet. Det är verkligen bra skäl att hoppas.

Våra förslag till förbättringar? Börja med de enkla sakerna som första gången GN redan har kapacitet att göra bättre nu.

Ta hälsokort, till exempel. Om du förlorar en, måste du kontakta ett hälsokontorskontor i Rankin Inlet för att få service. Hur hittar du det här kontoret?

Telefonboken erbjuder ingen hjälp och inte heller institutionens webbplats. Klicka på en länk som heter och du får en sida som säger Sidan du försöker besöka finns inte längre. Klicka på en länk som heter och du får en sida fylld med vitt utrymme.

Om du har tur kan du hitta ett telefonnummer som någon i andra änden kan svara, men det är sällsynt att en GN-telefon faktiskt besvaras av en fungerande människa. Så småningom skickar någon dig ett hälsokortansökningsformulär via fax, en föråldrad, ineffektiv teknik som används alltför ofta i Nunavut.

Lektion nummer ett för GN: lära dig hur du svarar på dina telefoner och förbättra din skrämmande närvaro på internet, ett medium som de flesta Nunavuts invånare nu har tillgång till.

Här ett annat exempel. Det borde vara möjligt för en anställd att säga till departementet för gemenskapsregering att gå till ett offentligt möte i, låt säga Kugluktuk, och ge en uppfattning om kvaliteten på vården eller sociala tjänster. De borde kunna göra detta utan att behöva oroa sig för att någon osäker politiker eller byråkrat kommer att ta sitt jobb bort nästa morgon.

Lektion nummer två för GN: respektera grundläggande mänskliga rättigheter,
att gå ner i vikt Börja med de enkla sakerna
såsom rätten till yttrandefrihet. För att göra detta behöver du inte ett nytt eller program. Allt du behöver göra är att respektera stadgan om rättigheter och följ din egen uttalade politik.

Här ett annat exempel: Under sommaren kom många invånare i många samhällen ner med svininfluensa inom ett bisarrt informationsvakuum. Kom ihåg att influensa är en sjukdom som alla på planeten fångar minst en gång. Det förvärvades inte genom okonventionella sexhandlingar eller olycklig narkotikamissbruk. Det är inte en källa till stigma. Det finns ingen rationell motivering för att ge information om hur många människor som är sjuk med svininfluensan i en viss gemenskap.