går inte ner i vikt lchf Bariatrisk kirurgi före gemensam ersättning kan förbättra resultatet hos överviktiga patienter

viktminskning tips Bariatrisk kirurgi före gemensam ersättning kan förbättra resultatet hos överviktiga patienter

Övervikt är inte bara en riskfaktor för att utveckla knä och höftgikt. Det är också kopplat till mindre gynnsamma resultat efter en gemensam byteoperation. Två nya studier på sjukhus för specialkirurgi (HSS) i New York City finner att bariatrisk kirurgi före gemensam ersättning är ett kostnadseffektivt alternativ för att förbättra resultatet efter höft- eller knäbyte. Forskningen presenterades vid årsmötet för den amerikanska akademin för ortopediska kirurger i Las Vegas. En HSS-studie tittar på kostnaderna och fördelarna med viktminskning före knäbyte, och den andra analyserar kostnader och fördelar före höftbyte.

‘Upp till 50 procent av höftbyten utförs hos överviktiga patienter vid vissa institutioner’, säger Emily Dodwell, MD, en ortopedisk kirurg hos HSS och ledande utredare. ‘Fetma är förknippad med längre sjukhusvistelser, högre totala kostnader och högre misslyckanden, vilket kräver en kostnadskontrollerad operation.’

Det är välkänt att fetma tar en avgift på ens hälsa. Bariatrisk kirurgi och efterföljande viktminskning minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och även vissa former av cancer. Men effekten av bariatrisk kirurgi vid gemensamma ersättningsresultat var inte känt, och detta är vad HSS-utredare bestämde för att bestämma. ‘Men kostnadseffektiviteten hos bariatrisk kirurgi för att uppnå viktminskning före gemensam ersättning och därigenom minska de därmed sammanhängande komplikationerna och kostnaden hos patienter med morbid övervikt var okänt.’

Undersökare använde ett sofistikerat program för datorprogram för att jämföra kostnadsanvändningen av två behandlingsprotokoll för patienter som ansågs vara morbid överviktiga och hade avancerat knä eller höft artros. En grupp hade genomsättning omedelbart utan att gå ner i vikt. Den andra gruppen hade bariatrisk kirurgi, följt av höft- eller knäbyte två år senare. Patienterna förlorar vanligen vikt under denna tidsperiod.

‘För studien valde vi en beslutsanalysdesign eftersom vi kunde använda en matematisk modell för att simulera resultat och kostnader för varje behandlingsväg baserat på resultat och kostnader som redan har publicerats i litteraturen,’ förklarade Dr. Dodwell.

Studiepatienter hade ett BMI på minst 40, eller ett BMI på 35 eller högre och minst ett annat allvarligt fetma-relaterat hälsoproblem. Normal BMI är 18,5 till 24,9. För studierändamål antog forskare att minst en tredjedel av patienterna med bariatrisk kirurgi förlorade sin övervikt före genomgått gemensam ersättning.

‘Våra resultat tyder på att kirurgisk viktminskning före gemensam ersättning sannolikt är ett kostnadseffektivt alternativ från en offentlig betalarens synvinkel för att förbättra resultaten hos överviktiga patienter som är kandidater för gemensam ersättning’, säger Dr Dodwell. ‘Vissa hälso- och sjukvårdssystem omfattar inte viktminskning som en täckt förmån, och det är möjligt att studier som detta kommer att vara till hjälp vid utvärderingen av om viktminskning kan vara en rimlig täckt fördel.’

Dr McLawhorn konstaterar att det för vissa patienter som upplever svårt knä eller höftsmärta kan vara opraktiskt att hålla fast vid byte av fog. Han tillägger att många gånger är en ortopedisk kirurg den första läkaren som en patient ser för artrit-smärta.

‘Ideellt sett skulle en gruppmetod användas för att behandla sjukdomsförekomna patienter med höft- och knäartrit, där olika vårdpersonal finns på plats för att hjälpa en patient att gå ner i vikt, förbättra sin hälsa och optimera näring före gemensam ersättning för att maximera sin fördelar ‘, sa han.
går inte ner i vikt lchf Bariatrisk kirurgi före gemensam ersättning kan förbättra resultatet hos överviktiga patienter