hur går jag ner i vikt Fitness Framåt eller Fitness Faux Pas

gå ner i vikt träning Fitness Framåt eller Fitness Faux Pas

VD för det ekologiska livsmedelsföretaget Clif Bars bidrar med 2,5 timmar per vecka för att anställda ska träna istället för arbete. Medan betalande anställda utövar eller tillåter dem flexibla lunchpauser för att träna är inte en ny idé visar studier att det inte är så utbrett i landet som det kunde eller skulle kunna vara. Den här bloggen kommer att ta itu med fördelarna med och hur man startar en fitness- / hälsoplan för företagets anställda.

Medan alla flesta håller med om det är inte en bra idé att betala folk för att ‘gå ner i vikt’ är det en bra idé att motivera människor att vara aktiva, passande och hälsosamma. Alla företag som erbjuder något incitament att hålla sig passande till sina anställda har rapporterat att öka inte bara i arbetstagarnas hälsa, men i produktivitet och moral. Ju mer passar ett företags anställda, desto mindre är arbetsgivaren ser i sjukvårdsrelaterade kostnader. För den ena, linjen som skiljer ‘arbetstid’ från ‘personlig tid’ fortsätter att bli suddig, eftersom smart telefonteknik gör det möjligt för oss att vara ‘på samtal’ och jobba nästan 24/7. Dessutom börjar arbetsgivarna se att sjukvårdskostnaderna ligger i sina budgetar. ‘

‘Arbetsplatsen Wellness Program kan generera besparingar’, en studie publicerad 2010 från Harvard University, säger att ‘medicinska kostnaderna faller om $ 3.27 för varje dollar som spenderas på wellness-program och dagkostnaderna för avvarande faller med ungefär 2,37 USD för varje dollar som spenderas … [ T] hans avkastning på investeringar antyder att ett bredare antagande av sådana program kan visa sig fördelaktigt för budgetar och produktivitet samt hälsoutfall. ‘ Om det fanns ett enkelt sätt att hjälpa till med att öka vinsten, skulle du som arbetsgivare prova det? Här är de vanligaste sätten att andra företag runt om i landet införlivar träningsprogram eller hälsoprogram på arbetsplatsen: erbjuda gratis gym medlemskap (förutsatt att anställda går med på att använda det ett visst antal gånger per vecka) anställda att använda, förlänga lunch timmar med ytterligare en halvtimme för att arbetstagaren ska gå till gymmet eller gå runt i grannskapet med inbyggda fitnessutmaningar med incitament för vinnaren, ge en nutritionist svar på frågor som dina anställda kan ha om mat och diet och strumpa avbrottstalen med hälsosammare val som frukt och grönsaker.

Arbetsgivare som är intresserade av,
hur går jag ner i vikt Fitness Framåt eller Fitness Faux Pas
men överväldigade med att starta en företags wellnessplan eller träningsplan kan ta barnsteg med några grundläggande idrifttagningsidéer. För det första är det en bra idé att ta reda på vad dina anställda skulle vilja erbjuda. Gör en undersökning för att se vad dina anställdas intressen och behov är. För det andra, bestämma vilken typ av livsstil dina medarbetare leder och anpassa fitness / wellness mål med dina anställdas liv för att göra deltagandet enklare för dem. Tredje, håll en speciell händelse eller rättvisa som en stor kick off introducera fitnessplanen. Du kan fråga ett lokalt sjukhus eller ett medicinskt kontor för att ge dina anställda fria influensavillkor, blodtryckskontroller, BMI-bedömningar, en lista över tillgängliga rökningstoppprogram, näringslärarråd etc. Deltagande i ett wellness / fitnessprogram kan inte vara obligatoriskt och det finns kommer att bli några anställda som hellre inte skulle delta. Men även för den lilla delen som kommer och fördelarna övning ger kropp och själ i både personligt liv och yrkesliv, är det en vinnande vinnarsituation för arbetsgivaren. Att ha en underbar hälso- och fitnessplan kan leda till några anställda som skulle gå till ett annat företag om det inte var den wellness- / fitnessplan du tillhandahåller. Dessutom kan en plan som de som nämns ovan bidra till att hålla den skarpa sinne, produktiva, hälsosammare och lyckligare anställda vill varje arbetsgivare upptäcka och hålla fast. Slutligen är en diskussion med arbetsgivarens försäkringskonsult ett måste, vem ska ha erfarenhet av att skapa framgångsrika välbefinnande och, viktigare, vet vad som vanligtvis inte arbete.

Med alla dessa positiva tankar måste företag ha kännedom om lagar,
hur går jag ner i vikt Fitness Framåt eller Fitness Faux Pas
regler och regler som gäller hälsoplaner som kommer att vara i fokus för nästa veckas blogg.