gå ner i vikt promenader Att göra förändringar i din livsstil kan förbättra bröstcancerprognosen Medicine Hat News

snabb viktminskning lchf Att göra förändringar i din livsstil kan förbättra bröstcancerprognosen Medicine Hat News

mer än 90 procent av patienterna med bröstcancer har tidig sjukdom vid diagnos, cirka 25 procent kommer så småningom att dö av avlägsen metastas, säger en artikel i Canadian Medical Association Journal (CMAJ 21 februari 2017).

Kvinnor med bröstcancer vill förbättra sin prognos och leva länge. Att göra positiva livsstilsförändringar kan förbättra långsiktig prognos och vara psykologiskt fördelaktig eftersom känslan av förlust av kontroll är en av de största utmaningarna för en cancerdiagnos.

CMAJ-artikeln beskriver rollen som livsstilsfaktorer, särskilt vikthantering, motion, diet, rökning, alkoholintag och vitamintillskott, på prognosen hos patienter med bröstcancer. Här är sammanfattningen.

Vikthantering: Viktökning vid eller efter bröstcancerbehandling ökar risken för återfall och minskar överlevnad, oberoende av baslinjens kroppsmassindex (BMI).

Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet kan minska bröstcancerdödligheten med cirka 40 procent och har den mest kraftfulla effekten av någon livsstilsfaktor på bröstcancerutfall. Minst 150 minuter per vecka (cirka 30 minuter om dagen) med fysisk aktivitet rekommenderas, men mindre än 13 procent av patienterna med bröstcancer uppnår detta. Så träna mer.

Diet: Western-stil dieter (höga bearbetade korn, bearbetade kött och rött kött) och försiktiga dieter (höga frukter, grönsaker, fullkorn och kyckling) har liknande bröstcanceråterfall. Kost rik på mättat fett, särskilt från högfettiga mejeriprodukter, kan associeras med ökad bröstcancerdöd. Sojaprodukter har inte visat sig öka bröstcanceråterfallet och kan faktiskt minska det. Ät mindre och sluta att äta fet mat.

Rökning: Nya bevis har visat en stark koppling mellan en historia av rökning och bröstcancerdödlighet. Kvinnor som slutade röka efter diagnos av bröstcancer har högre övergripande överlevnad och möjligen bättre bröstcancerspecifikt överlevnad. Så sluta röka.

Alkoholintag: Resultatet är för inkonsekvent för att dra slutsatsen att alkoholkonsumtionen påverkar bröstcancerutfallet. Att begränsa alkoholkonsumtionen till en eller färre drycker per dag minskar risken för en andra primär bröstcancer.

Vitamintillskott: Måttliga ökning av vitamin C eller oral tillskott kan minska bröstcancerdödligheten, men randomiserade försök är nödvändiga för att bekräfta dessa fynd. Vitamin E-tillskott är inte associerat med bröstcancerutfall. Ett multivitamin om dagen och vitamin D 2000 enheter per dag är bra för din hälsa.
gå ner i vikt promenader Att göra förändringar i din livsstil kan förbättra bröstcancerprognosen Medicine Hat News