gå ner i vikt räkna kalorier Att främja arbetsplats wellness kan betala på mer än ett sätt

hur går man ner i vikt på en vecka Att främja arbetsplats wellness kan betala på mer än ett sätt

Att hjälpa medarbetarna att bli hälsosammare och bidra till att minska de stigande kostnaderna för vården bör vara prioriteringar för alla arbetsgivare. Och maj, utsedd som Global Employee Health and Fitness Month, är den perfekta tiden att börja spela en mer aktiv roll i din anställdas hälsa.

Dina anställda och deras familjer kommer att gynna, och ditt företags bottom line kan bli friskare också.

Ta en titt på fakta. Centren för sjukdomsbekämpning och förebyggande åtgärder har funnit att cirka 75 procent av arbetsgivarnas kostnader för hälso- och sjukvård kommer från att behandla kroniska men förebyggbara tillstånd som orsakas av fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och brist på fysisk aktivitet. arbetsgivare cirka 153 miljarder dollar årligen.

Det är vettigt att friskare anställda kostar företag mindre pengar. Men vad kan en arbetsgivare göra?

Att inrätta ett starkt hälsoprogram för hälsa och välbefinnande är ett bra steg mot att förbättra den totala hälsan hos en organisation och dess anställda.

De senaste resultaten från Wellness Council of America (WELCOA) visar att för varje dollar som spenderas på hälsoinitiativ för anställda, kan en organisation förvänta sig att få en avkastning på $ 3 till $ 6 i reducerade kostnader, förbättrad produktivitet, minskad frånvaro och bättre sjukförsäkringsräntor.

Utöver möjligheten att sänka kostnaderna rapporterar CDC också att företag som är engagerade i en välbefinnande kultur får andra fördelar som lägre omsättningsnivåer, attraktionskraft hos toppkandidater och förbättrad trivsel.

Att uppmuntra hälsa och träning kan vara något så enkelt som att gå en promenad på lunchklubben, ge hälsosammare val i anställningskafeteriet, värdpresentationer av hälso- och sjukvårdspersonal och erbjuda snabb och enkel förebyggande screening som blodtryckskontroller.

Vissa arbetsgivare erbjuder gym medlemskap och andra incitament för anställda att gå ner i vikt eller bibehålla en hälsosam vikt och för att hålla sina blodtryck, kolesterol och socker nivåer under kontroll. Oavsett form som medarbetarens hälsoprogram tar, är resultatet hälsosammare anställda. Och friskare anställda är mer produktiva, tar färre sjukdagar och hjälper till att minska arbetskador och försäkringsrisk.

På Blå korset i nordöstra Pennsylvania har resultaten av våra hälsoprogram för anställda varit dramatiska. Till exempel har våra anställda under de senaste fyra åren använt kostsamma vårdrumstjänster 33 procent mindre ofta än den genomsnittliga lokala arbetsgivaren med BCNEPA-försäkring.

Som ett resultat av BCNEPA wellness program incitament, överskrider våra anställda de federala regeringens hälsosamma människor 2020 mål för att få en årlig fysisk och för att få årliga kolesterol- och blodtryckskontroller. Våra medarbetare överstiger också de hälsosamma människors 2020 mål för fysisk aktivitet och för att inte använda tobak.

Många försäkringsbolag erbjuder stöd till arbetsplatsens wellnessaktiviteter till sina kunder. Vid BCNEPA är vårt Blue Health Solutions-program tillgängligt för alla omfattas arbetsgivare för att hjälpa anställda och deras täckta vårdpersonal att hantera kroniska tillstånd, förbättra fitness eller helt enkelt starta vägen för en hälsosammare livsstil.

Denna Global Employees Health and Fitness Month uppmuntrar vi alla arbetsgivare att göra ett engagemang för deras anställdas hälsa och deras företags hälsa genom att starta arbetsplats hälso- och wellnessprogram som kan göra skillnad.
gå ner i vikt räkna kalorier Att främja arbetsplats wellness kan betala på mer än ett sätt