ner i vikt blogg Att förlora 10 pund gör stor skillnad i din hälsa

hur ska man gå ner i vikt Att förlora 10 pund gör stor skillnad i din hälsa

Tio pund ner kan inte verka som mycket, särskilt om du har många fler som står mellan dig och din idealiska kroppsvikt. Men att förlora bara 10 pund om du behöver har en stor hälsofördel, säger experter.

Att droppa så lite som 5 procent av din kroppsvikt som är 10 pund för en 200 pund person kan markant minska risken för att utveckla diabetes, lindra hypertoni, förbättra blodlipider och blodsockernivåer och lindra artros, säger Orlando Obesity Researcher Dr. Steve Smed.

‘Det är mycket bang för en ganska liten förändring. Det tar inte en vikt på 50 kg, säger Smith, vetenskaplig chef för Florida Hospital Sanford Burnham Translational Research Institute för Metabolism och Diabetes.

Eftersom viktminskning än en gång toppar många amerikaners ‘listor över nyårs resolutioner, önskar Smith och andra viktminskningsexperter att fler överviktiga och obese personer uppskattar fördelarna med blygsam viktminskning.

Carol Alves, i Winter Park, gör det säkert.

Vid 5 fot 11 tum kan den pensionerade skolläraren bära lite extra vikt utan mycket varsel. ‘Jag’ var mager mest av mitt liv, så jag var en mager person, ‘sa Alves.

Hon var inte rädd om de två eller tre pund per år hon började lägga i 50-talet. Men när hon närmade sig 70 var hon upp 45 pund. Hon vägde 200 pund och hennes dåliga kolesterol (LDL) och triglycerider hade kantas upp också.

Även om ingen av hennes blodnivåer var utom räckhåll, tyckte doktorn inte om trenden.

‘Han berättade för mig, om jag inte skulle gå ner i vikt, skulle jag behöva ta [kolesterolsänkande] medicinering,’ mindes Alves, nu 71.

Han satte henne på en statin, en receptbelagd medicin som sänker dåligt kolesterol, men Alves ville verkligen kontrollera det utan droger. Hon gick med i viktvaktare, tappade långsamt 17 pund och tittade på alla hennes tal förbättras.

Idag, vid 183 pund, är hon borta från medicinen. En jämförelse av hennes blod fungerar från innan hon förlorade vikt och visar idag att hennes dåliga kolesterol steg från 117 till 80, hennes bra kolesterol (HDL) förbättrades från 43 till 51 och hennes triglycerider föll från 110 till 77. Alla signaler bättre hjärthälsa.

Hon känns också bättre, finner övning enklare och har mer energi för sina barnbarn.

‘Jag gjorde det inte för att se bättre ut,’ sa hon, men hennes vänner berättade för henne att hon gör. ‘Min främsta förare var hälsa.’ Smith önskar att fler amerikaner skulle gå ner i vikt inte för fåfänga men för hälsa. De 76 miljoner amerikanerna på randen av diabetes skulle gynnas mest, sa han.

Storskaliga studier har visat att överviktiga och obese personer som riskerar att utveckla diabetes har en 8 procent chans att utveckla sjukdomen på ett år. Med andra ord, om de inte ändrar sig, kommer 1 till 12 att utveckla sjukdomen.

Men de som förlorade 5 till 10 procent av sin kroppsvikt uppnådde en minskning av risken med 54 procent: Det är bara en i 24 utvecklade diabetes på ett år, enligt studien.

‘Det är en stor förbättring,’ sa Smith och tillade att viktminskningen visade sig vara effektivare än motion för att förebygga diabetes.

När de som överviktar, förlorar ännu en liten vikt, märker de ofta att knäna inte skadas så mycket, eftersom lederna har mindre inflammation. Deras dåliga kolesterol och triglycerider går ner, medan deras bra kolesterol går upp, som i Alves ‘fall. Plus deras humör förbättras, sa Smith.

Joe Nadglowski, president för överviktskonventionen, i Tampa, en nationell vinst som hjälper dem som kämpar med fetma vet det första hand.

I juni i juni vägde 41-åringen 240 pund, hans tyngsta någonsin. Vid 6 fot 3 tum hade han just blivit tätad över linjen från övervikt till fetma, baserat på hans BMI.

Efter att ha tappat 10 procent av sin kroppsvikt behövde han inte längre blodtrycksmedicinen han hade tagit 10 år. Den milda artriten i knäna gick också bort, så att han kunde springa 15 miles i veckan.

‘Jag visste för ett faktum att jag aldrig skulle bli en Men’s Health Magazine-modell, men att jag kunde nå en stat där jag kunde vara så hälsosam som möjligt’, sa Nadglowski.

Anledningen till att även en liten viktminskning har så stor effektcentraler på förhållandet mellan vikt och fettceller.

I allmänhet är antalet fettceller som en vuxen har fixat, men de cellerna kan växa eller krympa genom viktökning eller förlust.

‘De som är i riskzonen för att utveckla diabetes och andra metaboliska sjukdomar har fettceller som är fyllda fulla’, säger Smith.

Blodfettceller orsakar vissa metaboliska kemikalier att stiga i blodet. De metaboliska ämnena leder till många sjukdomar, som börjar med ökad inflammation i hela kroppen, säger doktor Ken Fujioka, chef för Scripps Clinic centrum för vikthantering, i La Jolla, Calif.

Inflammation leder till högre sorters diabetes, hjärt-kärlsjukdom, artrit och ytterligare viktökning. Det bästa sättet att undvika inflammation och dess kaskad med ohälsosamma effekter är att hålla feta celler den här sidan av fulla.
ner i vikt blogg Att förlora 10 pund gör stor skillnad i din hälsa